lauantai 30. maaliskuuta 2013

Pääsiäisruokia

Eilen nautittiin pääsiäisateria siskon ja sen poikaystävän kanssa. Minä toimin lähinnä sivustakatsojan roolissa ruoanvalmistuksessa joten reseptiä tästä ruoasta mulla ei oo. Siinä kun kaks kokkia häärää keittiössä niin tämmönen leikkikokki on vaan tiellä. Mun panostus oli jälkiruoassa jonka valmistin jo kotona ja toin mukanani. Kääretorttua.
Oli mukava ilta. Syötiin hevosen ulkofileetä kera pottumuusin. Oikeen mehevää ja mureaa oli. Jälkkäri oli kyllä ikimuistoinen kokemus. Kääretorttu ja makaomumbaipähkinäjäätelö (joku outo sana se oli) maistu oikeen hyvin, mutta se jälkiruoan jälkiruoka maistuu vieläki vähän suussa. Innostuttiin nimittäin maistelemaan siskon vuosikertalikööriä. "Ettei sitten tarvi taas seuraavassa muutossa raahata tätä mukana". HUH HUH nimittäin. Oon tuonu hälle joskus viis vuotta sitten ulkomailta jonku vadelmaliköörin (etiketissä tosin oli ihan muu marja) joka oli kyllä melkoinen makuelämys. Olikohan se sittenki hajuvesi. Tai rotanmyrkky.




Kääretorttu

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
täyte
mansikkahilloa
vadelmia
1 1/2 dl kuohukermaa
1 prk valio pro feel vadelmajogurttia
1/2 dl sokeria
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita mukaan jauhot lusikalla taikinaa käännellen. Laita uuniin 225° 6min. Kääri levy rullalle jo lämpimänä ja anna jäähtyä. Tämä auttaa ettei kääretorttu halkeile. Tee täyte. Sekoita mansikkahillo ja vadelmat. Muusaa mansikat ja vadelmat että seos on mahdollisimman tasaista. Vaahdota kerma ja lisää sitten mukaan jogurtti ja sokeri. Avaa tyhjä kääretorttu ja levitä ensin hillo ja sen jälkeen kermavaahtoseos. Kääri takaisin rullalle ja laita jääkaappiin. Syö kokonaan yksin tai tarjoa muillekin.




Tänään sitten valmistin kotona pääsiäisaterian. Halusin tehdä mielummin karitsaa kuin lammasta koska en halunnut ottaa villasukkariskiä ensimmäisellä kerralla. Minusta tämmöiset pienet juhlapäivät on ihania milloin tehdään hyvää perinneruokaa (tai mitä vaan hyvää ruokaa) ja kokoonnutaan yhdessä syömään ja nauttimaan (ja saa syyä monta päivää). Haluan että tästä tulee mulle perinne ja joka pääsiäisenä pöydästä löytyy mehevää lammasta tai karitsaa. Ens vuonna voi jo kokeilla jotain vähän vaikeampaaki :)


Karitsanpaisti

n. 1,5 kg karitsanpaisti (pakaste)

Marinadi
1-1/2 dl oliiviöljyä
1 tl rosmariinia
1 tl rakuunaa
1 tl timjamia
1 tl pippuria
5 valkosipulin kynttä

Kastike
paistolientä
2 dlkermaa
1tl rosmariinia
1 tl rakuunaa
1 tl pippuria 
suolaa
1tl maizenaa

Sulata paistia 1vrk jääkaapissa. Poista sulaneesta lihasta kalvot (minä poistin myös suurimmat läskikohdat). Valmista marinadi sekoittamalla mausteet öljyyn jonka jälkeen hiero seos lihan pintaan joka puolelle. Pistele lihaan reikiä ja laita jokaiseen puolikas valkosipulinkynsi. Laita liha pussiin ja anna maustua jääkaapissa vielä 1 vrk.
Ota paisti huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen paistamista ja hiero pintaan suolaa. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia 130 asteessa niin kauan että mittari näyttää 60°. Näin saat paistista mediumin. Jos haluat täysin kypsän lihan niin 70-75°. 
Nosta liha folioon vetäytymään noin 30min. Valmista sillä aikaa kastike paistoliemestä. 
Kaada liemi kattilaan ja kuumenna. Lisää joukkoon mausteet ja kerma. Sekoita maizena noin 1/2 dl vettä ja kaada kuplivaan liemeen. Anna kiehua vielä 5min välillä sekoittaen.
Leikkaa paisti ja tarkoile kastikkeen ja perunoiden kanssa. Hyvää on! 
Seuraavalla kerralla otan paistin pois jo kun mittari näyttää 58° koska liha olisi saanut olla hitusen vielä raaempaa omaan makuuni. 



Ihanaa pääsiäistä kaikille! toivottavasti huomenna tulis vielä käymään virpojia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti